Light producten


Een ‘light’ product bevat vergeleken met het gewone product minimaal 30% minder energie (kCal), vet of suikers. De voedingsindustrie speelt er handig op in en de schappen in de supermarkten staan vol met allerlei ‘light’ producten, van ‘light’ frisdranken en ‘light’ chips tot ‘light’ pindakaas en magere melkproducten. Dat is prettig bij het afvallen zou je denken.

Let op bij producten waar minder vet in zit, want hier zijn meestal extra suikers toegevoegd om het product meer smaak te geven. Dat betekent dat het product door de toegevoegde suikers niet altijd minder calorieën bevat. Kijk dus goed op het etiket en let op de suikers en het totale aantal kCal

Bij producten waar minder suiker in zit, is de suiker vaak geheel of gedeeltelijk vervangen door (kunstmatige) zoetstoffen die weinig of geen calorieën bevatten. Over de veiligheid van deze zoetstoffen is veel discussie.

Volgens het voedingscentrum zijn deze stoffen door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) gecontroleerd en is het gebruik veilig. Anderen beweren dat sommige van deze zoetstoffen kankerverwekkend zijn, schadelijk zijn voor de hersenen en de lever of dat het zelfs averechts zou werken ( zie bronnen).


Mijn motto:
Eet wat je nodig hebt en laat zoveel mogelijk staan wat je niet nodig hebt.

Mijn mening:
Je lichaam heeft deze zoetstoffen niet nodig en je krijgt er ook geen energie van.

Mijn advies:
Laat het in de schappen staan en geniet zo nu en dan van het reguliere product. Ook hiervoor geldt: zoek de balans!


Food & Balance eet je fit coaching
Christina van de Klundert


bronnen

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16507461
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23097267
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17805418
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22385158
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28187322
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27997218